Pogledajte 5 najčešćih načina kako hakeri napadaju

Pogledajte 5 najčešćih načina kako hakeri napadaju

Pogledajte pet najčešćih načina na koji hakeri napadaju internetske korisnike i savjete kako se što efikasnije zaštiti od tih napada.

Iskorištavanje slabih lozinki – sigurnosni stručnjaci uvijek upozoravaju korisnike kako moraju koristiti kompleksne lozinke te da nikako ne smiju koristiti iste lozinke za različite servise. Hakeri putem posebnih programa mogu isprobavati milione različitih kombinacija lozinki i na taj način provaljivati u račune. Najbolji način zaštite od ovakvih napada jeste korištenje lozinki sastavljenih od što većeg broja malih i velikih slova, brojeva i znakova poput #$*& ili korištenje nekog programa za upravljanje lozinkama, prenosi Dnevnik.hr.

Malware – hakeri mogu ubaciti malware u računare putem zaraženih internet stranica, aplikacija ili USB pogona te takvi programi mogu pratiti sve što korisnici rade na računaru, ukrasti im lozinke, privatne podatke i datoteke s računara. Korisnici se mogu zaštiti tako da koriste sigurnosni softver i uvijek nadograđuju softver koji koriste, a na Business Insideru preporučuju upotrebu iPhonea jer je, kada je mobilni softver u pitanju, Android najveća meta hakera.

Phishing e-mailovi – hakeri korisnicima šalju lažne mailove za koje se čini da ih šalje npr. banka i usmjeravaju ih na stranice na kojima trebaju upisati svoje lične podatke, šifre ili PIN-ove. Stranice na kojima se upisuju ti podaci izgledaju slično kao i originalne stranice banke tako da korisnici nisu svjesni da podatke upisuju na lažnu stranicu i daju ih cyber kriminalcima. Kako bi se što efikasnije zaštitili, korisnici moraju koristiti posljednje verzije operativnih sistema, browsera i ostalog softvera te moraju biti jako oprezni prilikom klikanja na linkove u mailovima od kojih se od njih traži da upisuju lilčne podatke i šifre.

Socijalni inženjering – hakeri koriste ‘prevarantske metode 21. vijeka’ i na mreži se pretvaraju da su druge osobe kako bi se na taj način dokopali osjetljivih podataka, šifri i slično. Za ovakve prevare kriminalci moraju dobro proučavati osobe koje žele prevariti, a najpoznatiji ovakav slučaj zabilježen je 2009. godine kada je jedan prevarant glumio da je izvršni direktor Coca Cole te je nagovorio jednog direktora da otvori njegov mail koje je sadržavao softver koji se raširio sistemom ove kompanije. Najbolji način na koji se korisnici mogu zaštititi od ovakvih napada jeste da pripaze na količinu ličnih stvari koje objavljuju na društvenim mrežama jer hakeri na taj način mogu dobiti brojne privatne informacije koje mogu iskoristiti u budućim prevarama.

Ransomware – hakeri otimaju web stranice kompanija te na njih stavljaju sadržaj poput pornografije – ako žele da uklone taj sadržaj sa stranica, kompanije im moraju platiti otkupninu. Na ovaj se način sve češće ucjenjuju i obični korisnici kojima hakeri zaključavaju računare ili im pošalju poruku za koju se čini da dolazi od policije i putem koje ih obavještavaju da je na njihovim računarima pronađen ilegalan softver ili slično. Kako bi se zaštitili od ovakvih napada, korisnici moraju paziti kojim stranicama surfuju i ne klikati na sumnjive linkove i stranice na kojima bi se mogli zaraziti malwareom te, naravno, moraju koristiti antivirusni softver.