Mercedes-Benz, Hyundai i Volvo predstavili Apple CarPlay sistem koji će ugrađivati u svoje automobile

Mercedes-Benz, Hyundai i Volvo predstavili Apple CarPlay sistem koji će ugrađivati u svoje automobile

Apple je na sistmu za integraciju vlastitog operativnog sistema za automobile radio godinama, CarPlay je konačno stigao, a evo i šta nudi svima koji ga žele i mogu imati…

Na New York International Auto Show sajmu Apple je odlučio prezentovati svoj CarPlay sitm koji će integrirati i nuditi u saradnji s brojnim partnerima iz automobilske industrije. Za sada su posjetiocima  sajma ponuđene samo demo verzije koje će u svoje automobile ugrađivati Volvo, Mercedes-Benz i Hyundai, iako se vrlo brzo očekuje i sinergija, odnosno produkcija s ostalim poznatim auto brandovima. Kao što se već obznanilo, CarPlay je zapravo „light“ verzija Appleovog iOS-a koja je dizajnirana s jasnom namjenom – za korištenje u automobilima.

Uz iPhone, svi vozaži će pomoću CarPlay sistema dobiti brz, lagan i jednostavan pristup navigaciji, muzici, telefonskim pozivima, SMS porukama, a da pritom ne moraju koristiti Appleov pametni telefon. Uz integralne aplikacije tvrtke iz Cupertina biti će omogućeno korištenje i drugih aplikacija verificiranih od strane Applea, pa je tako već sada moguće koristiti glazbeni servis Spotify. Svojevrsni temelj CarPlay sistma je famozna glasovna aplikacija Siri, iako se, naravno, može koristiti i geste na zaslonu.

 

carplay_560_1

Sve glasovne naredbe koriste se pomoću mikrofona u automobilu, tako ga nije nužno, niti potrebno koristiti iPhone, što je svakako odlična vijest, jer svaku radnju koju želite da CarPlay odradi za vas možete zadati glasom, a da pritom ne „petljate“ po mobilnom telefonu. Ono što je pomalo specifično je činjenica da Apple neće raditi unificirane verzije CarPlay sistema, nego će ih prilagođavati potrebama i željama proizvođača automobila. Tako su Hyundai i Volvo naručili verziju sa zaslonom osjetljivim na dodir, dok se verzija za Mercedes-Benz oslanja na hardverske kontrole i pregršt tipki za kontrolu.

Postoje još neke razlike u samoj implementaciji, pa neke verzije CarPlay sistma mogu „duplirati“ ono što automobil već nudi u svom multimedijskom sistemu  ili sve može biti samo na jednom sistemu, odnosno platformi. Mercedes i Hyundai će ugrađivati CarPlay potpuno odvojen od integralne navigacije, Bluetooth kontrola ili sistem za kontrolu klima uređaja, a Volvo je pak napravio sinergiju sa vlastitim sistmom koji se do sada ugrađivao u njihove modele. Nema sumnje kako je, prema onima koji su sistem isprobali, bolje i jednostavnije sve kontrole „utrpati“ u CarPlay, jer je tako sve intuitivnije za vozača.

Za sada, uz navedeni trojac iz auto industrije, samo Ferrari i Honda su najavili kako će tijekom ove godine isporučivati automobile s Apple CarPlay sustavom. No, još trinaest drugih proizvođača, među kojima su BMW, Toyota, Ford i Chevrolet potpisalo je ugovore koji garantuju da će i njihovi automobili imati CarPlay, ali se za sada ne zna kada tačno. Zanimljivo je kako je i Pioneer, inače renomirani proizvođač audio sistema za automobile najavio kako će proizvoditi posebne jedinice koje će podržavati „spajanje“ s Apple CarPlay sistemom.