KONCEPT BUDUĆNOSTI: Letimo 10 puta brže od brzine zvuka!

KONCEPT BUDUĆNOSTI: Letimo 10 puta brže od brzine zvuka!

Američka kompanija Northrop Grumman ima viziju kako bi trebala izgledati buduća orbitalna letjelica te su u tu svrhu predstavili konceptualnu viziju AS-1 raketoplana.

XS-1 je jedan od tri raketoplana u konkurenciji za dobijanje unosnog ugovora s agencijom DARPA, koja se bavi istraživanjem napredne tehnologije za odbranu. Dvije kompanije koje su isto tako u konkurenciji su Boeing i Masten Space Systems.

“Cilj je programa ostvariti let 10 puta u deset dana te doseći brzinu 10 puta veću od brzine zvuka”, rekao je dopredsjednik DARPA-ine kancelarije za taktičku tehnologiju. Da bi to stavili u perspektivu, spomenimo samo da bi tom brzinom let od New Yorka do Tokija trajao manje od sat vremena.

Northrop Grumman XS-1 razvija uz pomoć kompanija Scaled Companies i Virgin Galactica sir Richarda Bransona, čija se predviđanja o supersoničnim raketoplanima sada čine sve realnijima.

Nego nije sve samo u brzini, jer DARPA želi sistem kojem je prva faza leta za višekratnu, a ne jednokratnu upotrebu, kao što je to bio slučaj s raketama koje su nosile Space Shuttle.

Prava zanimljivost je u tome što bi XS-1 bio raketoplan bez posade, nešto poput orbitalne bespilotne letjelice.