Kako rade ekrani osjetljivi na dodir?

Kako rade ekrani osjetljivi na dodir?

U zadnjih desetak godina način na koji koristimo mobilne uređaje i računare uveliko se promijenio pa su danas na mobilnim uređajima ekrani osjetljivi na dodir gotovo u potpunosti zamijenili klasične tastature.

Mobilni telefoni s ovakvim ekranima postojali i ranije, a velike zasluge za njihovu popularizaciju ima Apple i njihov prvi model iPhonea – do tada su smartphone tržištem vladale kompanije poput Nokije i BlackBerryja čiji su (pametni) telefoni imali klasične hardverske tastature, nego nakon iPhonea stvari su se uvelike promijenile.

Iako uređaje s ovakvim ekranima koristimo gotovo svakodnevno, za očekivati je da ćemo u budućnosti koristiti sve više ekrana, odnosno površina osjetljivih na dodir – osim telefona, tableta i računara vjerojatno ćemo ih koristiti i na stolovima, zidovima, na kućnim uređajima, u automobilima itd. Veliki broj ljudi nije upoznat s način na koji oni funkcionišu pa su na CNBC-u na kratak i vrlo jednostavan način objasnili osnovni način rada kapacitivnih ekrana osjetljivih na dodirkakvi se danas najčešće koriste u pametnim telefonima i tabletima.

Kada se prstom dodirne ekran, dolazi do promjene naboja na njemu, objasnila je Lauren Goode i dodala da ‘telefon ne zna da je to vaš prst, već samo nešto što prenosi struju’. Zbog toga nije moguće ovakve ekrane koristiti s rukavicama (one djeluju kao izolator) te se po zimi moraju koristiti posebne rukavice koje su prilagođene korištenju s ekranima osjetljivim na dodir, prenosi Dnevnik.hr.