MediaTek je i službeno predstavio svoj novi Helio P90 čip namijenjen mobilnim uređajima iz više srednje kategorije uređaja.

MediaTek je i službeno predstavio svoj novi Helio P90 čip namijenjen mobilnim uređajima iz više srednje kategorije uređaja.

Riječ je o nešto bržoj verzijii aktuelnog Helio P70 čipa koja stavlja naglasak na umjetnu inteligenciju, zahvaljujući integrisanom koprocesoru za tu namjenu. IAPU (AI Processing Unit) pruža do četiri puta bolje performanse od prethodnika, a postoji i podrška za frameworke kao što su TensorFlow, TensorFlow Lite, Caffe, Caffe2 i API.AI za Android zahvaljujući NeuroPilot SDK-u.

Helio P90 je realizovan u 12-nanometarskom FinFET procesu firme TSMC, baziran je na DynamIQ CPU jezgrama nove generacije, sadrži dvije brže Cortex-A75 na maksimalnom taktu od 2,2 GHz i šest energetski učinkovitijih Cortex-A55 CPU jezgri na taktu od 2 GHz, dok se grafička komponenta bazira na PowerVR GM9446 GPU čipu firme Imagination Technologies (u MediaTeku ističu da se radi o rješenju koje je 15% brže u odnosu na grafiku implementiranu u Helio P70 čipu).

Podržane su kamere sa senzorima do 48 megapiksela, odnosno dvostruke kamere s kombinacijom 24-megapikselnog i 16-megapikselnog senzora (uz bolje fotografije u slabijim uvjetima osvjetljenja i mogućnost snimanja slow motion video sadržaja pri 480 sličica u sekundi).

Podržane su LTE Cat. 12 brzine što se tiče downloada, odnosno LTE Cat. 13 brzine kod uploada, a tu je i podrška za Bluetooth 5.0. Prvi uređaji s ovim čipom na tržištu se očekuju u prvom kvartalu iduće godine.