Za sljedeću godinu sprema se još jedan upgrade Notepada

Za sljedeću godinu sprema se još jedan upgrade Notepada

Microsoft je tokom ove godine predstavio i u upgrade uključio neka poboljšanja popularnog txt editora, a za 2019. pripremaju se još novija poboljšanja.

Microsoftov Notepad, dugo godina “zaboravljeni” ali korisni dio Windowsa, ove je godine dobio nekoliko novih funkcija. Iste su bile najavljene kroz Insider program, a do krajnjih su korisnika one stigle nedavno. Sada su iz Microsofta objavili još jednu rundu manjih poboljšanja Windowsa 10 koja su već od ove sedmice dostupna Insiderima u sklopu verzije Windows 10 Insider Preview Build 18298. Ova verzija Windowsa trebala bi imati sve nove upgrade koje će redovni korisnici dobiti u narednom upgrade-u zakazanom za prvu polovicu 2019. godine. I ovog puta je nešto pažnje posvećeno Notepadu.

Notepad će tako po novome sve dokumente po defaultu spremati u UTF-8 Encoding formatu, što će povećati kompatibilnost dokumenata izrađenih u njemu. Statusna traka prozora Notepada dobit će oznaku jednostavne zvjezdice (*) koja će se prikazivati uz ime aktivnog dokumenta u slučajevima kad je isti izmijenjen, a promjene nisu sačuvane.

Omiljeni tekstualni editor dobiće podršku i za nekoliko novih prečica za tastaturu: Ctrl+Shift+N za novi prozor, Ctrl+Shift+S za “Save as…”, i Ctrl+W za zatvaranje aktivnog prozora. Notepad će ubuduće moći otvarati dokumente s imenom dužim od 260 znakova, a nova verzija zakrpiće i nekoliko pronađenih “bugova”.