AMD donosi najnoviju generaciju Athlon procesora, kombinujući Zen procesorska i Vega grafička jezgra u jednom čipu

AMD donosi najnoviju generaciju Athlon procesora, kombinujući Zen procesorska i Vega grafička jezgra u jednom čipu

AMD Athlon familija procesora – modeli 200GE, 220GE i 240GE su osmišljeni kao pristupačna rešenja za svakodnevnu i raznoliku upotrebu jeftinih kućnih računara. Kombinujući dva brza „Zen“ procesorska jezgra i tri moćna „Vega“ grafička jezgra u okviru versatilnog „SoC“ (System-On-Chip) dizajna, novi Athlon procesori nude brzo i veoma uglađeno korisničko iskustvo u svakodnevnim zadacima od surfowanja web-om, preko video striminga i igranja u visokoj rezoluciji.

Skupa sa novim Athlon procesorima, AMD je lansirao i „PRO“ modele svoje postojeće linije Ryzen procesora, koji su namenjeni poslovnom sektoru, komercijalnim kupcima, velikim sistemima i javnim nabavkama.

Novi AMD Athlon procesori, koriste sve benefite sada već etablirane AM4 platforme – brza DDR4 memorija, NVMe SSD-ovi, 4K video izlazi putem DP i HDMI 2.0 interfejsa, USB 3.1 Gen2 portovi i lakoća nadogradivosti na jače Ryzen modele u doglednoj budućnosti.

Ono što krajnju kupci mogu očekivati od AMD Athlon 200GE procesora kada se za desetak dana pojavi u prodaji jeste:

Do 169 procesnata odzivnije računarstvo u poređenju sa AMD-ovom prethodnom generacijom AMD A6-9500E1

Do 67 procenata boplje GPU performance i do 2X bolja energetska efikasnost poređeno naspram konkurentskog modela4

Do 84 procenta brže high-def PC gaming performance u poređenju sa konkurentskim modelom

AMD Athlon 200GE procesori će biti globalno raspoloživi od strane zvaničnih AMD-ovih retailera i sistem integratora, počevši od 18. 09. 2018. Ostatak familije – modeli 220GE i 240GE su planirani za lansiranje u četvrtom kvartalu ove godine.

Najveći globalni OEM-i kao što su DELL, HP, Lenovo, Acer će uvrstiti u ponudu svojih komercijalnih PC-a nove procesore u skladu sa dinamikom i cikličnim planovima iz domena komercijalnog sektora i tenderskih ponuda za velike sisteme i javne ustanove.