Njemačka zabranila pametne satove za djecu

Njemačka zabranila pametne satove za djecu

Nedostatak regulative u području Interneta,  jedna je od velikih prepreka ka osiguranju bezbjednosti i privatnosti korisnika – smatraju tako u njemačkoj federalnoj agenciji koja reguliše tržište telekomunikacija Bundesnetzagentur (BNetzA). Iz tog su razloga izdali zabranu prodaje pametnih satova koji su namenjeni djeci, te ih opisali kao špijunske uređaje.

Osim toga, protiv nekoliko kompanija koje su prodavale ovakve satove u Nemačkoj pokrenuli su odgovarajuće postupke. Zasmetalo im je, naime, to što određeni modeli ovakvih satova imaju mogućnost prisluškivanja dece, obično nazvanu “baby monitor”. Tačnije, roditelji mogu putem mobilne aplikacije slušati sve što se događa oko njihovog deteta, a to se prema njemačkim zakonima može okarakterizirati kao neovlašćeno emitovanje podataka.

Prema istraživanju Agencije, roditelji su koristili ovakve satove kod svoje djece kako bi prisluškivali njihove učitelje, što nije u skladu sa zakonima. Stoga je izdana i preporuka svim školama da pripaze na to nose li djeca ovakve uređaje, a roditeljima je savjetovano, ukoliko imaju dječje pametne satove, da ih – unište.