EU pritišće internetske tvrtke da brže i efektnije uklanjaju ilegalni sadržaj

EU pritišće internetske tvrtke da brže i efektnije uklanjaju ilegalni sadržaj

Europska unija i velike kompanije kao Facebook, Google ili Twitter nikako ne mogu pronaći zajednički jezik osim prijetnji. S obzirom da regularnim putem ne ide, EU se morala još jednom posegnuti za “batinom” te će kažnjavati internetske kompanije koje nastave dopuštati da se na njihovim stranicama olako pojavljuju poruke mržnje, ilegalni sadržaj, lažne vijesti, pozivi na nasilje, pornografija, čak i dječja…

“Moraju biti proaktivniji u zaustavljanju ilegalnog sadržaja tako što će postaviti jasna upozorenja za kršenje pravila, ali i adekvatno kazniti prestupnike zabranom prilaza mreži i prijavljivanja nadležnim institucijama”, stoji u priopštenju koje potpisuje Europska komisija.

Nastavak je to poteza koje EU vuče kako bi zaštitila privatnost svojih građana, kojima ujedno time garantuje i sigurnost u virtualnom svijetu. S obzirom da to iziskuje vrijeme i novac, velike kompanije konstantno gledaju kako se izvući iz svih tih obveza. Jer, EU je specifična, na njenom teritoriju je 28 zemalja članica, s tim da Velika Britanija istupa iz nje u martu 2019. Svaka od zemalja članica ima svoje posebne zakone, pravila, regulative… i usrećiti sve strane može biti problematično.

Srećom po stanovnike EU i nesrećom po veće internetske kompanije, zemlje članice po pitanju novih tehnologija poprilično lako pronalaze zajednički jezik pa su zakoni, pravila i regulative uvelike ujednačeni. Uostalom, još početkom ove godine internetske kompanije potpisale su sporazum kojim se obvezuju ukloniti ilegalni sadržaj sa svojih platformi u roku 24 sata od trenutka kad je on detektovan.

Primjerice, Facebook je neposredno nakon predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama uistinu radio na uklanjanju ilegalnog sadržaja, ali i svakog sadržaja koji potiče na mržnju ili širi neistinu. Samo, s vremenom se to usporilo i EU je odlučila napraviti dodatni pritisak kako bi se kompanije pridržavale sporazuma.

“Ukoliko do proljeća 2018. ne bude zadovoljavajućeg napretka, moraćemo posegnuti za sankcijama”, navodi Europska komisija.