Evo kako ubrzati kompjuter kad uspori

Evo kako ubrzati kompjuter kad uspori

Usporen vam je računar, ”Windows” sporo radi? Niste sigurni u čemu je problem? Evo nekoliko konkretnih savjeta šta možete sami da uradite da riješite taj problem.

Pod pretpostavkom da već imate instaliran dobar antivirusni program, provjerite da li je ažuriran i skenirajte kompjuter da biste provjerili da li je možda zaražen nekim malicioznim programom.

Nekada vaš računar može da učestvuje u aktivnostima kao što je masovno slanje spam mejlova bez vašeg znanja, a to će značajno usporiti njegov rad.

Kako biste provjerili procese koji su aktivni tokom usporavanja kompjutera, na taskbaru kliknite desnim tasterom miša i odaberite “StartTask Manager”.

Potom odaberite tab “Proces” i kliknite na kolonu “CPU” – proces koji može biti glavni krivac usporavanja računara nalazi se na vrhu kolone. Selektujte ga i odaberite “End Process”, što može da dovede do gašenja ili “zamrzavanja” nekog programa, ali će vaš računar normalno raditi.

Možda vaša konfiguracija ne može da podrži ono što biste vi želeli – zato se klonite multitaskinga, gasite zahtjevni program prije nego što otvorite neki drugi veliki program.

Zamjenite sporije programe bržim – “Firefox” zamjenite “Chromom”. Ako ne morate, ne koristite najnovije verzije programa, one su uvijek sporije.

Možda je vrijeme za ulaganje u hardver. To čak i ne mora biti novi kompjuter, možete samo da dodate RAM memoriju na već postojeću konfiguraciju, ako za to ima mogućnosti.