Najmanji wireless router na svijetu

Najmanji wireless router na svijetu

Bez obzira što dimenzije wireless routera nemaju mnogo uticaja na njihov rad (antena je već sasvim druga priča), Asusov uređaj predstavljen 14. februara ove godine fascinantan je uređaj.

Da bi smo vam dočarali dimenzije Asus wireless routera oznake WL-330NUL, najbolje će biti da ga upredimo sa uređajima poznatih dimenzija – nekoliko USB memory stikova koje smo uspjeli pronaći po redakciji imaju veće dimenzije. Na slikama uz tekst obratite pažnju na USB konektor, pa ćete dobiti ideju o dimenzijama uređaja.

Sve postaje još zanimljivije kada pobrojimo načine na koje je moguće koristiti WL-330NUL: kao Ethernet karticu, kao wireless karticu, kao hot-spot router i, na kraju, kao standardni wireless router.

Tu iznenađenja ne prestaju – WL-330NUL se napaja putem USB porta, što značajno pojednostavljuje rukovanje i transport. Iako ćete u kutiji sa uređajem dobiti i USB adapter za napajanje koji se uključuje u zidnu utičnicu, ovaj uređaj možete koristiti i samo uz pomoć USB porta na kompjuteru. Uređaj nas je dizajnom, a posebno jedinom LED diodom ugrađenom u unutrašnjost srebrene plastike kućišta podsjetio na Apple uređaje.

Kako smo rekli, postoje četiri načina na koje možete koristiti WL-330NUL. Krenimo od dva jednostavnija. WL-330NUL može poslužiti kao Ethernet USB kartica, što u današnje vrijeme tankih laptopa koji nemaju Ethernet port može biti korisnije nego što se čini na prvi pogled. Isto tako, WL-330NUL može poslužiti kao wireless USB kartica, što će biti korisno vlasnicima desktop kompjutera koji nemaju na raspolaganju žične mrežne konekcije. Ovde treba spomenuti da WL-330NUL u sebi sadrži i nešto flash memorije na kojoj se nalaze drajveri, kao i softverski alat za konfiguraciju. Na ovom uređaju je sve podređeno što lakšem korištenju.

Treći način korištenja WL-330NUL je ono što očekujemo od wireless routera – dijeljenje Internet konekcije. Međutim, ovde možemo razlikovati dva scenarija upotrebe. Prvi podrazumijeva samostalno korištenje uređaja, dakle pored napajanja na uređaj spajamo Ethernet kabl koji je drugim krajem spojen na neki izvor Internet konekcije (ADSL ili cable modem i sl.). Drugi scenario je kada WL-330NUL spojimo na kompjuter, pa se koristi njegova Internet konekcija za wireless klijente. Za ovo ćemo koristiti poseban softverski alat koji će pročitati Windows mrežne postavke, pa vam ostaje samo da izaberete da li ćete dijeliti konekciju svima uz pomoć WPA enkripcije ili ćete dopustiti i tzv. Guest pristup bez enkripcije, dakle svima u dometu.

Na kraju, WL-330NUL može poslužiti i kao wireless network extender, tako što će proširiti dostupnost glavne mreže, što je zgodno kada je signal wireless mreže slab, pa mudrim pozicioniranjem WL-330NUL routera možete wireless mrežu učiniti dostupnijom.

Uređajem se upravlja već spomenutim softverskim alatom ili web interfejsom, što zavisi od načina upotrebe uređaja. Oba su, kao i čitav uređaj, vrlo jednostavna za korištenje.

Kada pišemo o mrežnim routerima, jedan od glavnih dijelova teksta je posvećen performansama. U slučaju Asusa WL-330NUL, performanse su u drugom planu, jer je ovaj uređaj manji čak i od antena standardnih wireless routera. Ipak, radi kompletnosti teksta, izmjerili smo performanse wireless mreže koju kreira ovaj uređaj i dobili rezultat od 41 Mbps. To je značajno slabije od desktop wireless routera, ali i dalje sasvim dovoljno za jedan “džepni” wireless router.  Ni od dometa bežične mreže ne očekujte mnogo, pa se ograničite na maksimalno susjednu sobu (ako nisu pregrađene debelim armiranim betonom). Ali i to je dovoljno za ono za šta je Asus WL-330NUL  namijenjen.

A namijenjen je onima koji se mnogo kreću ili putuju, pa nailaze na različite vrste Internet konekcija, a Internet im je od krucijalne važnosti. Takvi korisnici će znati cijeniti male dimenzije, nedostatak adaptera za napajanje i raznovrsne scenarije upotrebe. Brzina i domet bežične mreže koju stvara Asus WL-330NUL će im biti i više nego dovoljna.