Asus Zenbook UX32A

Asus Zenbook UX32A

Nismo baš sigurni koliko će vam Asus sa svojim ultrabookom pomoći da dostignete zen, ali ćete sigurno uživati koristeći ovaj laptop. Baš u skladu sa svojim nazivom, sve na ovom laptopu je u nekakvom blagom tonu – počevši od sivkasto-smeđeg kućišta, preko decentno osvijetljene tastature, pa do ekrana bez omraženog glossy premaza koji korisnike laptopa pretvara u stvorenja mraka (svako svjetlo na glossy ekranu stvara refleksije).

No, možda bi bilo bolje da se ostavimo istočnjačke filozofije i krenemo sa još jednim Asus hardverom koji je ovaj mjesec preplavio našu redakciju. Zenbook UX32A najmanji je predstavnik Zenbook porodice Asus ultrabooka, pa je ujedno i najjeftiniji, što je postala najtraženija osobina svih ultrabookova na tržištu. Ipak, da bi se cijena dovela bar blizu nivoa onoga što je prihvatljivo, firma je morala napraviti nekoliko kompromisa, pa o njima treba razmisliti prije kupovine.

Da vas ne prepadnemo odmah na početku – Zenbook UX32A sasvim je dobar ultrabook, bez ikakvih značajnih nedostataka.
Krenimo od samog početka, a to je pakovanje. Zenbook UX32A ćete dobiti u elegantnoj kutiji koja podsjeća na Apple pakovanja, osim što je u crnoj boji. Unutra će vas dočekati lijepo dizajnirana futrola za nošenje laptopa, ispod koje ćete pronaći i sam laptop.

Ono što nam je privuklo pažnju je minijaturna futrola istog stila kao i velika za laptop, u kojoj se nalaze VGA i Ethernet adapteri. Zbog što manjih dimenzija, Asus je ove dvije komponente izdvojio izvan kućišta. Ethernet je u Fast izdanju (100 Mbit), a adapter se spaja na USB port. VGA adapter se spaja na miniVGA port na laptopu. Ovakvo eksterno rješenje nije najidealnije jer ćete redovno zaboraviti da ih ponesete sa sobom kad vam budu trebali. Ipak, uz malo discipline i već spomenutu mini futrolu, laptopu neće nedostajati ove prilično važne funkcije, a ostaće tanak i lagan.
Kad smo već kod tankog i laganog, minimiziran je i adapter za napajanje, veličine punjača za mobitel, pa neće mnogo opteretiti umorne ruke, leđa i ramena. Sam Zenbook UX32A je težak 1,4 kg, što je neki prosjek za ultrabook laptope ovih dimenzija.

Kućište je napravljeno od brušenog metala (nije riječ o aluminijumu) i ima već spomenutu sivo-smeđu nijansu karakterističnu za ovog proizvođača. Čvrstoća je vrlo dobra, bez primjetnih nedostataka, pukotina i nepoželjnih zvukova. Jedina zamjerka na konstrukciju je maksimalni ugao otvaranja ekrana koji bi trebao biti nešto veći. Ugao od 140 stepeni nije dovoljan za neke situacije rada na koljenima, ali srećom one nisu tako česte da biste zbog toga odustali od kupovine.

Obzirom na metalno kućište, laptop je većinu vremena prijatne temparature, pa dugoročne sesije kucanja nisu problem. Ono što bi mogao biti problem, a zavisi od stila kucanja, odnosno načina držanja ruku nad tastaturom, je oštra prednja ivica kućišta, koja u nekim situacijama može žuljati zglobove. Ovo, naravno, zavisi i od veličine dlanova – autor nije imao problema sa ovim, ali jedan ženski član redakcije jeste. Kao i uvijek, savjet je da laptop probate prije kupovine.
Asus je bio jedan od prvih proizvođača koji su tržištu ponudili ultrabook laptope, ali su ti ultrabookovi ostali zapamćeni najviše po visokim cijenama. Glavni razlog su bili ekrani visokih rezolucija – 1600 x 900 i većih. Iako je rad na takvim rezolucijama bez dileme ugodan i krajnje poželjan, cijena je odbijala kupce, koji su odbijali da za PC laptope plaćaju “Apple porez“.

Na ekranu rezolucije 13,3 inča LED pozadinskog osvjetljenja postoji 1366 x 768 piksela (1.049.088 ako baš sitničarite) i kao što smo već rekli, ekran nije premazan glossy premazom, pa je prikaz boja nešto manje izražen nego kod glossy ekrana. Po nama je ovo važna osobina, jer su non-glossy ekrani daleko udobniji za rad , a danas ih je tako teško naći.

Tako i pored niske rezolucije, Zenbook UX32A dobiva visoke ocjene kada je ekran u pitanju. A ne zaboravite, on je jedna od najvažnijih osobina laptopa.

Druga važna osobina je tastatura. Prve verzije Zenbookova su često kritikovane zbog loše tastature, što je bila posljedica pretjerano tankog kućišta. U slučaju UX32A, Asus je pristao na nešto deblje (radi se o par milimetara) kućište, ali mnogo bolju tastaturu. Kompromis na koji bismo uvijek pristali. Tastatura je vrlo dobra, sa ugodnim tipkama i vrlo malo uvijanja.

Njeno osvjetljenje je u kategoriji ultrabookova neizbježno, ali je dobro što pored potpunog isključenja postoje i tri intenziteta svjetla, pošto neki korisnici, kao vaš autor na primjer, nisu pobornici blještavog svijetla koje izbija ispod tastature.

Raspored tipki je skoro pa standardan – lijevi Shift je jako smanjen, što može smetati onima koji su naučili kucati bez gledanja u tastaturu. Smanjene su i kursorske tipke, ali ne toliko da bi to stvaralo problem.

Utisak kojeg ostavlja tastatura kvari touchpad sa integrisanim tipkama. Iako je po riječima nekih Internet recenzenata situacija bolja nakon instalacije drajvera, nama je touchpad i dalje najlošija tačka ovog laptopa. Integrisane tipke jednostavno nisu dovoljno “odmaknute“ od osjetljive površine, pa često dolazi ili do slučajnog klika ili do pomjeranja kursora prilikom pritiska na tipke. Šteta, pošto je touchpad prilično prostran, prijatan na dodir i podržava gesture sa više prstiju.

Hardversku specifikaciju najradije ne bismo komentarisali, pošto se radi o prilično standardnim komponentama koje se mogu susresti na svakom koraku. Zbog toga ćemo spomenuti samo specifičnosti.

Pored mehaničkog diska kapaciteta 500 GB, zbog poštivanja ultrabook specifikacije u laptop je ugrađen SSD kapaciteta 24 GB. Ovaj disk nije na raspolaganju korisnicima, već ga operativni sistem koristi za potrebe keširanja i brzi povratak iz hybernate moda uz pomoć Instant On – Super Hybrid Engine II (SHE II) tehnologije. Nama je važnije što je povratak iz Sleep moda vrlo brz, pošto hybernate gotovo nikada ne koristimo.

Od tri USB porta na laptopu, sva tri su plave boje, što će reći da rade po 3.0 standardu, a za kraj priče o hardveru, spomenimo i Bang & Olufsen zvučnike, koji su definitivno bolji od prosječnih laptopkih zvučnika, ali i dalje daleko od ozbiljnog zvuka. Ni na standardnim laptopima nema dovoljno mjesta za kvalitetne zvučnike, pa je teško da će ga biti i na jednom ultrabook laptopu.

Baterija je na testu DivX reprodukcije izdržala 4 sata i 32 minute, što je prilično dobar rezultat. Test obavljamo uz maksimalno osvjetljenje ekrana i uključen wireless, pa uz štednju možete doći i do šestog sata bez punjenja.

Uz Windows 7 Home Premium, pronaći ćete i dosta dodatnih alata, ali napominjemo da nas je isporučeni McAfee Internet Security uspio dovoljno iživcirati tokom testa da smo ga poželjeli deinstalirati i instalirati nešto iz naše teme broja. Također, laptop je zbog McAffeja nepotrebno usporavao, pa se pitamo zašto je to Asusu trebalo?! Neko od besplatnih rješenja je svakako bolji izbor od McAfee mučenja.

Asus Zenbook UX32A je na našem tržištu tek za desetak KM premašio cifru 2.000. To još uvijek nije jeftino, ali trenutno su cijene ultrabook laptopa takve da se kupci i sa bogatijih tržišta žale. Ako baš sada želite kupiti ultrabook, Zenbook bi vam lako mogao biti tačka fokusa.

Intel Core i3-2367M, 1,4 GHz; 4 GB 1600 MHz DDR3 RAM; Mobile Intel HM76 Express; Intel HD Graphics 3000; 13,3” LED ekran, 1366 x 768; 500 GB HDD; 24 GB SSD; HD web kamera; 3x USB 3.0; 802.11a/b/g/n wireless; Bluetooth 2.1; Gigabit Ethernet; HDMI; Audio I/O; Card reader; VGA izlaz uz adapter; FastEthernet uz adapter; Bang & Olufsen ICEpower; 325 x 223 x 18 mm; 1,45 kg; Windows 7 Home Premium