AMD Radeon Software Adrenaline 2019 Edition – Nova golema nadogradnja AMD-ovih grafičkih drivera

AMD Radeon Software Adrenaline 2019 Edition – Nova golema nadogradnja AMD-ovih grafičkih drivera

Prije Radeon Softwarea imali smo AMD-ove drivere pod imenom Catalyst. S posljednjom generacijom istih, pod imenom Catalyst Omega, AMD je krenuo u veliki projekt unaprjeđenja softverske podrške za svoje kartice. Najveći iskorak napravljen je krajem 2015. godine kada je predstavljena prva verzija posve redizajniranog softverskog paketa pod imenom Radeon Software. Tada je naglašeno da će AMD-ovi inženjeri svake godine isporučiti veliku nadogradnju drivera u sklopu koje će ubaciti hrpu novih mogućnosti dok će između ovakvih velikih nadogradnji biti izdavane manje čija je svrha krpljenje problema u novim naslovima odnosno optimizacija performansi.

Prva velika novost dolazi nam u obliku različitih savjetodavnih dodataka interfejsu. Radeon Software sada sve češće koristi notifikacije integrisane u Windowse 10 te nam preko njega daje do znanja koje bi dodatne opcije mogli uključiti kako bi bolje iskoristili mogućnosti hardvera.

Vjerovatno najzanimljiviji je Game Advisor, alat koji se izvodi u sklopu Radeon Overlaya 

Riječ je o sekundarnom interfejsu Radeon Softwarea koje je aktivno u samoj igri odnosno može se pozvati unutar igre. Game Advisor će izmjeriti performanse unutar igre koja je pokrenuta i na temelju dobijenih rezultata preporučiti optimizacije za bolje izvođenje igre (ako je potrebno, naravno). Kada pokrenemo test, on se vrti dvije minute što znamo po brojčaniku prikazanom na ekranu. Ideja je da za to vrijeme igramo igru na uobičajen način. Game Advisor će izmjeriti prosječan framerate te stabilnost frameratea na bazi 95-postotnog frametimea i prema ovim brojkama preporučiti prilagođavanje postavki u igri, bilo s ciljem povećanja frameratea snižavanjem rezolucije ili postavki, bilo s ciljem povećanjem kvalitete prikaza ako je framerate vrlo visok.

Nvidia već dosta dugo ima sličnu funkcionalnost u svom softver GeForce Experience, međutim dok se AMD oslanja na izravno mjerenje performansi u igri te izmjenu postavki od strane samog korisnika, kod Nvidije će GeForce Experience i prije pokretanja igre moći učitati optimalne postavke na temelju Nvidijine baze hardverskih konfiguracija.