Novo u našoj ponudi je 3D WANHAO printer

Novo u našoj ponudi je 3D WANHAO printer

Novo u našoj ponudi je 3D WANHAO printer sa širokim spektrom mogućnostima ispisa s kojim ćemo da vas upoznamo u daljem teksu.

Što je 3D ispis?

3D ispis je proces proizvodnje aditiva koji stvara fizički objekt iz digitalnog dizajna. Postoje različite tehnologije 3D printanja  i materijale s kojima možete ispisivati, ali sve se temelje na istom načelu: digitalni model pretvara se u čvrsti trodimenzionalni fizički objekt dodavanjem sloja materijala po sloju.

Kako funkcioniše 3D ispis?

Svaki 3D ispis počinje kao digitalna 3D datoteka dizajna – poput nacrta – za fizički objekt. Pokušaj ispisa bez dizajn datoteke je poput pokušaja ispisa dokumenta na list papira bez tekstualne datoteke. Ova datoteka dizajna presiječena je u tanke slojeve koji se zatim šalju na 3D pisač.

Od tamošnjeg modela do ispisa, sam proces se razlikuje od tehnologije, počevši od stonih pisača koji rastapaju  plastični materijal i postavljaju na platformu za ispis velikim industrijskim strojevima koji koriste laser za selektivno taljenje metalnog praha pri visokim temperaturama. Printanje može potrajati nekoliko sati, zavisno o veličini, a printani objekti često se naknadno obrađuju kako bi postigli željenu završnu obradu.

Dostupni materijali takođe se razlikuju po vrsti pisača, od plastike do gume, pjeskarenog kamena, metala i legura – sve više i više materijala koji se pojavljuju na tržištu svake godine.

Zašto da se odlučite za 3D printer

Vrlo je važno shvatiti da se 3D ispis tehnologija ubrzano razvija, dolazi sa svojim skupom inherentnih prednosti, ali i zaostala od tradicionalnih proizvodnih procesa u nekim aspektima. Prikupili smo primjere s obe strane da bismo vam pomogli da shvatite te činjenice i da vidite gdje će se tehnologija kretati  u bliskoj budućnosti.

Kako funkcionišu različite tehnologije 3D ispisa?

Sve 3D tehnologije ispisa stvaraju fizičke predmete iz digitalnih projekata sloj po sloju, ali svaka koristi vlastitu metodu. Da bismo izbjegli zabunu, izradili smo infografiju koja ističe sve glavne tehnologije počevši od grupisanja  na visokom nivou, kroz proces printanja, tačne nazive tehnologije, opcije materijala.

Fused Deposition Modeling (FDM)

FDM printanje započinje nizom čvrstog materijala nazvanog filament. Ova nit filamenta se vodi od bubnjeva pričvršćenog na 3D pisač na grijanu mlaznicu unutar 3D pisača koji topi materijal. Jednom kada se rastopi stanje, materijal se može ekstrudirati na određenoj i unaprijed određenoj putanji koju je stvorio softver na računalu. Budući da je materijal ekstrudiran kao sloj predmeta na ovom putu, odmah se hladi i učvršćuje – osiguravajući temelj za sljedeći sloj materijala sve dok se cijeli objekat ne proizvode.

 

FDM nudi i široku paletu materijala koji se temelje na plastici u duginim bojama, uključujući ABS, PLA, najlon i još više egzotičnih mješavina materijala, uključujući ugljen, bronzu ili drvo.

FDM je izvrstan izbor za brzo i jeftino prototipovanje i može se koristiti za široku paletu aplikacija. Novije inovacije u FDM 3D tiskanju uključuju sposobnost proizvodnje funkcionalnih završnih proizvoda s ugrađenom elektronikom i mehaničkim dijelovima kao što su dronovi. Zbog nekih dizajnerskih i materijalnih ograničenja, FDM 3D ispis ne preporučuje se za više zamršene projekte.

untitledKoji se materijali mogu koristiti za 3D ispis?

Odabir pravog 3D materijala za ispis vašeg projekta vrlo je važno. Koji je materijal najprikladniji u velikoj mjeri zavisi o vašem konkretnom slučaju korištenja. U ovom odjeljku pronaći ćete najčešće 3D materijale za ispis. Saznajte više o njima, usporedite ih jedan po jedan i odaberite svoje.

Kako mogu dobiti 3D dizajne za ispis?

Počnimo s osnovama. Za 3D ispisati nešto, najprije trebate 3D model – matematički prikaz bilo koje trodimenzionalne površine objekta. 3D modeli izrađuju se računalnim dizajnom (CAD) alata, raznih specijaliziranih softverskih alata koji pojednostavljuju proces dizajna na računalima, tabletima ili čak pametnim telefonima.

Za ispis na 3D printeru nude vam se tri mogućnosti: sami izradite dizajn, neka vam netko oblikuje vašu ideju ili pregledavati hiljade postojećih dizajna na platformama za 3D printanje.

Kako izabrati štampač:

Sama cijena štampača ne treba da odlučuje o kupovini, već cijenu treba da izabere ono za šta je štampač potreban. Kada se zna maksimalna veličina objekta koji treba da se najčešće štampa, finoća detalja i komplikovanost samog dizajna kao i učestalost upotrebe, tada treba da se izabere brend koji može to i da podrži, a cijna će se pokazati sama.

Imate ideju i želite dizajnirati? Prikupili smo neke od najpopularnijih alata koje možete koristiti:

/www.3dhubs.com/what-is-3d-printing#materials

Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju. Kontaktiraj nas.