Bankari ponovo ruše cijenu Bitcoina

Bankari ponovo ruše cijenu Bitcoina

Bitcoin je u ponedeljak u jutarnjim satima ponovno, nakon kratkog predaha tokom vikenda, nastavio sa padom cijene. Trenutna cijena je oko 7.000 dolara. Dnevni pad od preko 10% zabilježili su i Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash,  Litecoin, i svi drugi coini izlistani u top 15 sa najvećom tržišnom kapitalizacijom.

Za ovaj pad cijene “krivac” su još jednom velike svjetske banke. Američki JPMorgan Chase, Bank of America i Citigroup, te britanski Lloyds zabranili su, naime, svojim klijentima kupovinu kriptovaluta putem kreditnih kartica. Ovaj potez pojašnjen je željom da se klijenti zaštite od gubitaka na bitcoinu koje sebi  ne bi mogli priuštiti, te željom za zaštitom sopstvenog poslovanja od pretjeranog rizika.

Takođe, jedan od činilaca koji je podstakao banke na ovaj potez je i činjenica da se i ukradenim kreditnim karticama mogu kupiti kriptovalute, a pronalaženje lopova u tom je slučaju značajno otežano.

Na crne liste banaka dospjele su gotovo sve važnije svjetske mjenjačnice poput Coinbase-a, kojima više nije moguće uplatiti sredstva korišćenjem kreditnih kartica spomenutih banaka.