Office 2019 stiže u drugoj polovini godine, ali samo za Windows 10

Office 2019 stiže u drugoj polovini godine, ali samo za Windows 10

Iz Microsoft-a su na prošlogodišnjoj konferenciji Ignite najavili da će sledeća verzija kancelarijskog softverskog paketa Office biti nazvana Office 2019, te da bi do krajnjih kupaca put trebala pronaći krajem 2018. godine. U najnovijoj objavi na službenom blogu kompanije ova je informacija potvrđena, uz nekoliko novih detalja.

“Preview” verzije aplikacija iz paketa Office 2019 biće dostupne već tokom drugog tromesečija ove godine, a finalni paket biće u prodaji nekad tokom druge polovine godine. Ono daleko zanimljivije tiče se operativnih sistema (tačnije rečeno, jednog OS-a) koji će podražavati novi kancelarijski paket. Korisnici koji će hteti da nabave Office 2019 moraće, bez izuzetka, imati instaliran Windows 10.

Još jedan detalj koji će razlikovati novi Office od dosadašnjih je i činjenica da će se lokalne aplikacije izvoditi po principu “click-to-run”, tj. privatnim se korisnicima neće isporučivati u obliku MSI instalacionih paketa. To neće vrediti jedino za Office Server verziju.

Službena podrška za novi Office biće pružana pet godina, a produžena podrška skraćena je sa pet na samo dve godine. S druge strane, korisnici sa Windows-om 10 u Enterprise i Education verzijama 1511, 1607, 1703 i 1709 dobit će dodatnih 6 mjeseci podrške za svoj OS.