“Tesla” podbacio s proizvodnjom Modela 3

“Tesla” podbacio s proizvodnjom Modela 3

Kompanija sa sedištem u Palo Altu, u Kaliforniji, napravila je 2.425 Modela 3s u četvrtom kvartalu. To je tek dijelić od 20.000 jedinica mesečno, koliko je obećao glavni izvršni direktor Ilon Mask prošlog ljeta kada je automobil prvi put ušao u proizvodnju, prenosi agencija AP.

Ipak, “Tesla” je premašio ukupne ciljeve prodaje, isporučivši 101.312 sedana Model S i SUV vozila Model X u 2017. godini, što je za 33 odsto više nego godinu ranije.

Sve oči su, međutim, uprte na Model 3, prvi “Teslin” automobil većeg obima proizvodnje uz niže troškove, koji je od krucijalnog značaja da kompanija ostvari svoj cilj – da postane profitabilan, vodeći proizvođač automobila. “Tesla” je u jednom trenutku imao više od 500.000 potencijalnih kupaca na listi čekanja za Model 3.

U jučerašnjem saopštenju, kompanija se zahvalila kupcima koji su i dalje ostali uz njih, “strpljivo čekajući svoje automobile”.

Iz “Tesle” kažu da su ostvarili znatan napredak u otklanjanju nekih “uskih grla” u proizvodnji krajem četvrtog kvartala. Sada očekuju da će na kraju prvog tromesečja 2018. proizvoditi 10.000 Modela 3s mjesečno, a do kraja drugog kvartala i 20.000 Modela 3s mjesečno.

Kompanija ističe da se fokusira na kvalitet i produktivnost fabrike, a ne samo na ispunjavanje ciljanog obima proizvodnje.