Otkriven razlog zbog kojeg ste USB priključili gotovo naopako

Otkriven razlog zbog kojeg ste USB priključili gotovo naopako

USB-C konektori danas omogućavaju da ne razmišljamo kako je okrenut konektor, ali svi se i dalje mučimo sa standardnim USB-A konektorima, a razloge je otkrio Intel-ov čovek koji je i radio na razvoju tehnologije.

Digitalno doba donijelo je muku sa kojom se skoro svaki dan svi suočavamo. Bez obzira šta učinili, čini se da gotovo svaki put USB kabal ili memoriju koju na računar spajamo sa pogrešne strane. Pokušaj ili dva, ili 7 kasnije, stvar sjedne na svoje mjesto, a u sebi lagano psujemo i ne vjerujemo da se ovo opet događa.

Ali, čini se da postoji i razlog zbog kojeg je to tako. Intel-ov inženjer Ajay Bhatt bio je jedan od članova tima koji su i razvijali USB tehnologiju, a u intervjuu za DesignNews ispričao je i kako su od starta znali da bi za korisnike bilo bolje da je konektor dizajniran tako da je svejedno kako ga okrenemo. Ali, to bi značilo duplo više žica i elektronike i višu cijenu.

Ako u startu imate visoku cijenu za novu i nedokazanu tehnologiju, može se dogoditi da ne zaživi. To je bio naš strah i morali smo paziti na troškove – rekao je Bhatt i priznao da bi drugi smer možda bio i bolji, ali da je USB u svakom slučaju bio napredak u odnosu na razne portove. Dodao je takođe i da su u startu mogli razmišljati o većim brzinama prenosa podataka.