Razlozi zbog kojih nikako ne želite zaspati uz mobilni

Razlozi zbog kojih nikako ne želite zaspati uz mobilni

1. Možete zapaliti jastuk

Tinejdžerku iz Teksasa nedavno je iz sna probudio smrad, a kada se probudila imala je što vidjeti. Njen Samsung Galaxy S4, koji je bio ispod jastuka, djelomično se otopio i uspio spaliti jastučnicu i dušek.

Istraga je otkrila da je najvjerovatnije kriva zamjenska baterija, koju proizvođač nije odobrio i na koje (očito s dobrim razlogom) upozorava korisnike. Priručnik takođe upozorava i da se mobilni ne bi trebao prekrivati, pogotovo tkaninom i pokrivačima.

2. Može vas držati budnima

Mobilni telefoni, neki televizori, tableti i uređaji s LED ekranima poznati su po tome da emituju svjetlost koja može inhibirati proizvodnju melatonina, hormona koji je zadužen za pospanost.

Svjetlost koju emituju slična je svjetlosti dana, na koju reaguje a melatonin. Zbog toga je dobro ograničiti korištenje uređaja prije spavanja i možda ih čak preseliti u drugu prostoriju.

3. Mogući zdravstveni rizici

Opsjednutost mobilnim telefonima nije nikakva novost, nego sve je više onih koji se ne odvajaju od svojih uređaja čak niti dok spavaju, kako pokazuje istraživanje koje su sproveli na Pew Internet Project.

Istraživanje pokazuje da je čak 44 posto ljudi koji posjeduju mobilni zaspalo uz svoj telefon, bilo namjerno, bilo slučajno. U nastavku vam prenosimo tri razloga zbog kojih je to loša ideja.

Još niti jedno istraživanje nije uspjelo dokazati da korištenje mobilnog telefona uzrokuje rak. Štaviše, korištenje telefona se još nije uspjelo povezati s niti jednom bolešću.

Iako je potvrđeno da zračenje koje emituje nije opasno po ljudsko tijelo, WHO je 2011. sugerisao da je zračenje možda ipak štetno i može biti kancerogeno za djecu. Zbog toga, ako želite biti sasvim sigurni, šaljite poruke umjesto da zovete, koristite slušalice umjesto da naslanjate mobilni na glavu i nikako ne spavajte s telefonom pored glave.