Ovo su trikovi uz koje ćete sebi olakšati rad s Gmailom

Ovo su trikovi uz koje ćete sebi olakšati rad s Gmailom

Gmail 1. aprila slavi svoju desetu godišnjicu. Deset godina nakon svog pokretanja nudi vam puno više od obične usluge slanja mailova.

Mashable je napravio listu malih trikova i načina na koji ćete si olakšati rad s Gmailom.

1. Ako ste ikada poželjeli upravljati opcijama na Gmailu pritiskom na par tipki, ovdje možete pronaći spisak svih prečica na tastaturi.

2. Niste završili pisanje emaila i slučajno ste stisnuli “send”. Ovako možete poništiti slanje.

3. Ako ste u potrazi za emailom koji je imao prilog , u kućicu za pretragu upišite kod has:attachment kako ne biste pretraživali more praznih poruka.

4. Ako stalno morate slati isti email, možete postaviti opciju automatskog odgovora. Kliknite na meni podešavanja u gornjem desnom uglu i izaberite “Settings”. Zatim kliknite na tab “Labs”, skrolajte dok ne nađete “Canned Responses”. Označite tu opciju te napišite i sejvujte novi email. U donjem desnom uglu tog emaila, ispred ikone za smeće, nalaziće se mala strelica. Kliknite na nju i pojavit će se lista na kojoj se kao opcija nalazi “Canned Responses”. Tamo ćete moći kreirati bilo koju automatsku poruku koju ćete poslati jednim klikom.

5. Ako morate brzo provjeriti email, a stranica se ne loaduje kako spada, preselite se na “basic mode”. Tu opciju ponudiće vam i sam Gmail ako dođe do problema. Ako ne želite čekati dodajte /?ui=html na kraju svog URL-a.

6. Poslali ste email i shvatili da u adresu niste upisali tačku između imena i prezimena? Ne brinite, Gmail ionako ne prepoznaje tačke i znak + u adresi. To otprilike znači ovo: “my.a.c.c.o.u.n.t@gmail.com” je isto kao i “myaccount@gmail.com”.

7. 2013. godine Gmail je napravio mali update inboxa i dodao nove tabove na vrhu. Tako možete filtrirati svoje mailove u “Primary”, “Social” i “Promotions.” Međutim, sami možete uređivati poredak i izbor tabova.

8. Još jedan savjet za ljubitelje tabova. Ako imate nekoliko otvorenih tabova u svom browseru i želite saznati koliko imate emailova bez da klikate na stranicu, koristite “unread message icon”. Pod “Settings” izaberite “Labs”, skrolajte do opcije “Unread message icon” i označite ju.

9. Gmail ima razrađen sistem zvjezdica u inboxu kojima možete označiti mailove. Možete birati između zvjezdica različitih boja, a na raspolaganju su vam i drugi simboli.

10. Trenutna pozadinska tema inboxa vas nervira? Odaberite svoju temu. U podešavanjima u gornjem desnom uglu izaberite “Themes”, skrolajte do “Custom Themes”. Kliknite na “Select a background image” i uploadujte fotografiju po svom izboru, prenosi Index.