Microsoft predstavio Surface 2 i Surface 2 Pro tablete

Microsoft predstavio Surface 2 i Surface 2 Pro tablete

Microsoft je  predstavio drugu generaciju svojih Surface tableta. Novi Surface 2 i Surface 2 Pro su naravno brži, bolji, ljepši, lakši i imaju bolju autonomiju. Hoće li to Microsoftu pomoći da se prodaju bolje od prošle generacije je pitanje na koje ćemo moći odgovoriti u narednim mjesecima.

Premda bismo mogli reći da nas nije briga jer ni oni lanjski nisu stigli na naše tržište, a tamo gdje su stigli nisu polučili nikakav zapažen uspjeh. Windows RT platforma pokazala se naročito promašenom, kako u pogledu Surface tableta, tako i u pogledu drugih proizvođača Windows RT uređaja. Microsoft misli da je vrijeme za još jedan pokušaj.

Microsoft Surface 2 je temeljen na Windows RT 8.1 OS-u, a osim novog operativnog sistema on je u odnosu na lanjski model i tanji, i brži. Opremljen je 10.6″ ekranom  rezolucije 1920 x 1080, što je svakako dobrodošlo unaprijeđenje u odnosu na ekran od lani. Pokreće ga četverojezgrena Tegra 4, a baterija navodno nudi 25% više autonomije od lanjskog modela. Zasad nema više detalja osim da će se 16 GB model prodavati po cijeni od $499.

Microsoft Surface 2 Pro je zvijerka koja bi svakako trebala privući više pažnje. 10.6 ClearBlack zaslon u rezoluciji 1920 x 1080 popraćen je Intelovim Core i5 procesorom s Haswell arhitekturom što mu uvelike pomaže u pogledu autonomije, koja je sada već na pristojnih 7-10 sati upotrebe, a što je za čak 75% bolje od lanjskog modela. Unutra će zavisno o tome koliko ste spremni platiti biti 4 ili 8 GB RAM-a te 128, 256 odnosno 512 GB podatkovnog prostora. Opremljen je i novim Dolby surround zvučnicima, a poboljšan je i kickstan na kojeg se naslanja pa je sada praktičniji za korištenje na koljenima. Vrti naravno punu verziju Windows 8.1 OS-a.

Uz tablet dolazi i nova dodatna oprema pa je tu Power Cover keyboard – pokrivalo s integrisanom tastaturom i baterijom za još bolju autonomiju, kažu čak i više od 12 sati. Uz tastaturu  novi Docking Station nudi hrpu konektora: 3 x USB 2.0 ports, 1 x USB 3.0, Mini DisplayPort, Ethernet, Audio in/out i pretvara cijelu stvar u pravi mali računar. Tu su još dva pokrivala: Type Cover 2, tanji i lakši od onoga lani s osvijetljenim tipkama te Touch Cover 2 – svojevrsna portabl mikseta za dj-eve s ugrađena 1092 senzora.