Paswordi

Paswordi

Zašto su lozinke važne?

hack-facebook-account-passwordMi sada koristimo internet za širok spektar aktivnosti, uključujući i internetsko bankarstvo, online shopping i online istraživanja. Sve više, takođe koristimo internet za druženje. U posljednjih nekoliko godina došlo je do masivnog rasta u broju stranica za društveno umrežavanje kao što su Facebook, MySpace, itd. Mi dijelimo sve vrste ličnih podataka, kao i muziku, slike i videozapise.

Nažalost, što više ličnih podataka učinimo dostupnima, više smo izloženi online krađi identita. Krađa identiteta je kada kriminalac krade povjerljive lične podatke koji im omogućuje da prevarom dobiju robu i usluge u vaše ime. Cyber kriminalac bi, na primjer, mogao otvoriti bankovni račun, dobiti kreditnu karticu ili podnijeti zahtjev za vozačku dozvolu ili pasoš u vaše ime. Ili bi jednostavno mogao ukrasti novac direktno iz Vašeg bankovnog računa.

S obzirom da lozinke štiti takve vrijedne podatke, one su očito vrlo važne. Trebali bi zaštitili sve svoje online račune sa lozinkama – ali morate biti oprezni kada ih odabirate.

Lozinke vam mogu pomoći da se zaštitite od krađe identiteta..

Odabir dobre lozinke je važan dio, smanjuje rizik da postanete žrtva cyber kriminala. Sljedeće smjernice trebale bi vam pomoći pri odabiru lozinke za online račune.


Kako odabrati sigurnu lozinku

Neka vaše lozinke budu lake za pamćenje, tako da ne morate da ih zapisujete ili ih pohraniti u datoteku na računaru (sjetite se, ova datoteka može biti ukradena od cybercriminalaca).

Ne koristite prave riječi da haker ili cybercriminalci  ne mogu naći u rječniku.

Koristite mješavinu velikih i malih slova, brojeva i ne-alfanumeričkih znakova, kao što su interpunkciju znakovi.

Nemojte reciklirati lozinke, npr. ne koristite ‘password1′, ‘password2′, ‘password3′, itd. za različite račune.

Ako je moguće, koristite fraze, umjesto jedne riječi.

Nemojte koristiti istu lozinku za više računa. Ako cybercriminalaci pronalađu lozinku za jedan račun, oni je mogu koristiti za pristup drugim računima.

Pri odabiru lozinke:

  • Neka budu lake za zapamtiti;
  • Držite ih u tajnosti;
  • Nemojte biti prevaren u otkrivanju naizgled legitimnim organizacijama;
  • Pomiješajte velika i mala slova, brojeve i alfanumeričke znakove;
  • Nemojte koristiti istu lozinku za više računa;
  • Nemojte reciklirati lozinke (‘password1′, ‘password2′, itd.).

Kako zadržati svoje lozinke sigurne

Nemojte koristiti očigledne lozinke koje se lako mogu pogoditi, poput svoga imena bračnog druga, ime svoga djeteta, ime kućnog ljubimca, registracije automobila, poštanski broj i sl.

Nemojte nikome reći svoju lozinku. Ako vas organizacija kontaktira i i pita za lozinku, čak i putem telefona, ne dajte im bilo koji od vaših ličnih podataka. Zapamtite, vi ne znate ko je na drugom kraju telefonske linije.

Ako online trgovine, ili bilo koje web stranice, pošalju e-mail potvrdu koja sadrži novu lozinku, prijavite se i odmah promijenite lozinku.

Provjerite da je vaš Internet sigurnosni softver blokira sve pokušaje cyber kriminalaca da presretnu ili ukradu lozinke.