Hacking

Hacking

Šta je haker?

Pojam haker se nekada koristio da opiše pametnog programera. Danas se primjenjuje na one koji iskorištavaju sigurnosne propuste da provale u računarske sisteme. Možete misliti o tome kao o elektroničkoj provali. Hakeri redovno upadaju u pojedinačne računare i velike mreže. Kada oni imaju pristup, oni mogu instalirati štetne programe, ukrasti povjerljive podatke, ili možda koristiti kompromitovane računare za distribuciju spam-a.

Šta je ranjivost?

Današnji računarski softver je vrlo složen, sastoji se od hiljade linija koda. Budući da je softver napisan od strane ljudi, to ne čudi da oni sadrže programske greške, poznat kao ranjivosti. Te rupe koriste hakeri da provale u sisteme, one se takođe koriste od autora malicioznog koda da pokrenu automatski svoje programe na vašem računaru.

Kako se zaštititi od hakera?

Hakeri su poput elektrnskih provalnika, koji koriste rupe u vašim programima – ranjivosti – da bi provalili u vaš računarski sistem. Možete se zaštititi od hakera pomoću FIREWALL-a (vatrenog zida). Firewall, koji često dolazi kao dio anti-virusnog softver paketa, štiti računar otkrivanjem potencijalnih uljeza i stvara računar nevidljiv hakerima.