Phishing

Phishing

Šta je phishing napad?

Phishing napad je specifičan oblik cyber kriminala. Kriminalac stvara gotovo 100 posto savršenu repliku stranice izabrane finansijske ustanove, a zatim pokušava izigrati korisnika da otkrije svoje personalne podatke – ime, lozinka, PIN i sl. – preko obrasca na lažnoj web stranici, čime kriminalac koristiti detalje za dobijanje novca.

Kradljivci identiteta koriste različite tehnike kako bi zavarali korisnike da pristupe lažnoj web stranici, kao što je slanje e-mailova koje pretendiraju da bude od banke. Ove poruke često koriste legitimne logotipe, dobar poslovni stil i često podvale zaglavlja e-pošte da izgleda kao da je došao iz legitimne banke. U principu, ta pisma obavještavaju primaoca da je banka promijenila svoju informatičku infrastrukturu i pita sve korisnike da ponovo potvrde svoje korisničke podatke. Kad primalac klikne na link u e-mailu, on ih usmjeri na lažnu web stranicu, gdje su potaknuti da otkriju svoje personalne podatke.

Kako se mogu zaštititi od krađe identiteta?

Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste zaštitili svoj računar od današnjih cyber prijetnji. Nakon jednostavnog uputstva u nastavku dobićete pomoć za smanjvanje rizika od napada.

Budite vrlo oprezni od bilo koje e-mail poruke sa molbom za personalne podatke. Vrlo vjerovatno da vaša banka neće zatražiti takve informacije putem e-maila. Ako ste u nedoumici, nazovite ih kako biste provjerili!

Nemojte ispuniti obrazac u poruku e-pošte koja traži personalne podatke. Unesite takve informacije samo pomoću sigurne web stranice. Provjerite da li URL počinje sa https:// ”, a ne samo sa ‘http://’. Potražite simbol katanca u donjem desnom uglu web browsera i dva puta kliknite da biste provjerili valjanost digitalnog sertifikata, ili alternativno, koristiti telefon da sprovedete vaše bankarstvo.

Prijavite sve sumnjivo svojoj banci odmah.

Ne koristite linkove u e-mail poruci za učitavanje web stranica. Umjesto toga, upišite URL u vašem web browseru.

Provjerite da li vaš antivirusni program blokira phishing web stranice, ili razmislite o instaliranju alatne trake u web brovseru koji vas upozorava na poznate phishing napade.

Provjerite svoje bankovne račune redovno (uključujući i debitne i kreditne kartice, bankovna stanja, itd.), kako bi bili sigurni da su navedeni poslovi legitimni.

Pobrinite se da koristite najnoviju verziju svog web brovsera, te da su sve sigurnosne zakrpe instalirane.