Spam

Spam

Šta je spam?

Spam je anoniman, neočekivani skup e-pošte – to je efektivni e-mail ekvivalent fizičkoj nepoželjnoj pošti dostavljanoj putem pošte. Šalje se u masovnim količinama od strane spamera koji dobijaju novac od malog postotka primalaca koji zaista odgovaraju. Spam se takođe koristi za krađu identiteta i širenje malicioznog koda.

To je bilo sve dok proizvođači hardvera nisu počeli osigurati svoju opremu,a filteri postali stručnjaci u blokiranju neželjene pošte. Ipak, spamerske tehnike uvijek su se razvijale, ne samo u načinu na koji šalju spam, nego i kao odgovor filterima. Rezultat je tekuća borba između spamera i onih koji rade kako bi ih spriječili, stalno pokušava ostati jedan korak naprijed u borbi da zadrži spam od začepljenja informacionog superautoputa.

Tokom posljednje decenije, upotreba i isporuka spama je evoluirala. Dok je spam u početku bio poslat direktno na računar korisnika i lako blokiran, u narednim godinama, high-speed Internet veze dozvoljavaju spamerima da pošalju masovne poruke jeftino i brzo


Kako se mogu zaštititi od spama?

Održavati najmanje dvije e-mail adrese. Koristite svoju privatnu adresu samo za ličnu korespondenciju, i drugu adresu za upis na javnim forumima, u chat sobama, da se pretplatite na mailing liste i sl.

Vaša privatna adresa trebala bi biti teška za pogoditi. Spameri koriste kombinacije očitih imena, riječi i brojeva za izgradnju popisa mogućih adresa. Vaša privatna adresa ne bi trebalo da bude samo vaše ime i prezime. Budite kreativni i prilagoditi svoju e-mail adresu.

Tretirajte svoju javnu adresu kao privremenu. Šanse su velike da će se spameri dokopati vaše javne adrese prilično brzo, ako se često koristi na internetu. Nemojte se bojati da je često mijenjate.

Nikad ne odgovarajte na spam. Većina spamera potvrditi prijem i evidentira odgovore. Što više odgovarate, više spama ćete dobiti.

Nemojte kliknuti na ‘Unsubscribe’ linkove u e-mailu iz sumnjivih mailova. Spameri šalju lažne Unsubscribe pisma u pokušaju da prikupe aktivne e-mail adrese. Ako kliknete ‘unsubscribe’ u jednom od tih pisama, to će jednostavno povećati količinu spama koju primate.

Nikada ne objavljujte svoju privatnu adresu na javno dostupnim resursima.

Ako morate objaviti svoju privatnu adresu u elektronskom obliku, maskirajte je kako bi se izbjeglo da je pokupe spameri. ‘Joe.Smith @ example.org’ je lako pronaći, kao što je ‘J.Smith @ example.org’. Pokušajte pisati ‘Joe-dot-Smith-et-example.com “. Ako trebate objaviti svoju privatnu adresu na web stranici, obajvite je kao grafičku datoteku, a ne kao link.

Razmislite o korištenju niza javnih adresa u cilju praćenja usluga koje prodaju vašu adresu spamerima.

Pobrinite se da koristite najnoviju verziju svog web preglednika, te da su sve sigurnosne zakrpe su instalirane.

Koristite anti-spam rješenje i samo otvorite račune e-mail naloge kod provajdera koji pružaju spam filtriranje.

Ako je vašu privatnu adresu otkrio spamer- promijenite je. To može biti nezgodno, ali mijenjanjem svoje e-mail adrese izbjegavate spam – barem za neko vrijeme!